Sağlık

Şap hastalığı hangi hayvanlarda görülür? Şap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği SAT-2 serotipi şap hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, gerekli aşıların üretildiğini belirterek, “Aşılama hızla yapılacak. Bu aşılar sığırlarımızda kullanılacak. Türkiye’nin mevcut hayvan popülasyonunda tüm sığırlarımızın bu aşı ile aşılanması gerekiyor.” sözlerini kullandı. Peki, hangi hayvanlar şap hastalığına yakalanır? Şap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Şap Hastalığı HANGİ HAYVANLARDA OLUŞUR?

Şap hastalığı, tırnaklı hayvanların bile viral bir hastalığıdır. Halk arasında tabak veya dabak olarak adlandırılır.

Şap Hastalığı Nedir?

Evcil veya yabani tüm çatal tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik koşullarda zayıf ve genç hayvanlarda ölüme neden olan, çoğunlukla et, süt ve iş gücü kaybına neden olan viral bir hastalıktır. Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bildirmesi gereken hastalıklar arasında ortada. Hastalığın mortalitesi düşük olmakla birlikte morbiditesi yüksektir. Bunun anlamı şudur: Öldürücü olmasa da sürüde veya bölgede hızla yayılır. Bir zoonoz olarak kabul edilse de insanlara bulaşma oranı çok düşüktür.

Hastalık ilk olarak 1546 yılında Hieranymus Fracastorius tarafından tanımlanmıştır. Türkiye’de ilk olarak 1914 yılında istatistiki bilgi olarak kayıt altına alınmıştır.

FMD NASIL BULAŞIR?

Hastalığın yayılması 2 farklı unsur aracılığıyla gerçekleşir:

1- Hasta hayvanlar

  • salyaları akıyor
  • İdrar ve dışkı
  • süt
  • Salgınlarda oluşan veziküllerin patlamasıyla

2- Taşıyıcı hayvanlar ve kaynakları

  • Fareler, Kuşlar, Domuzlar, Kümes hayvanları hastalığın yayılmasında rol oynar.
  • Suni tohumlama (hastalıklı sperm veya materyal ile)
  • Yem, çöp, su,
  • Hastalıklı ortamda kullanılan giysi, giysi ve ekipmanların (sağım makinesi, kaşık, zincir) dezenfekte edilmeden kullanılması,
  • Hayvan nakilleri (hasta hayvanlar, malzemeler veya dezenfekte edilmemiş nakil araçları ile),
  • Hastalıklı hayvan eserlerinin gerekli işlemlerden geçirilmeden piyasaya arz edilmesi hastalığın salgın hale gelmesinde değerli bir rol oynamaktadır.

Şap HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ağız bölgesindeki tükürük, köpüklü akıntı ve/veya tırnak ortası bölgesindeki aşınmalar ön tanı için en belirgin olanlardır. Bu lezyonlar göğüs bölgesinde özellikle meme uçlarında görülebilir ancak bu tanı için tam bir ayrım sağlamaz.

Şap HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Viral bir hastalıktır, birçok türü olduğu için tedavisi yoktur. [kaynak belirtilmeli] Veteriner hekimler hastalığın seyrine göre farklı tedavi sistemleri uygularlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu